فهرست مطالب
دسته بندی کلی خودرو های برقی
به طور کلی انواع مختلف خودرو های برقی شامل سه دسته هستند. دسته بندی این خودرو ها مطابق با درجه ای که به عنوان منبع انرژی در آن استفاده می شود، صورت میگیرد. انواع خودرو های برقی شامل خودروی برقی باطری دار، خودروی برقی پلاگین هیبرید و خودروهای برقی و هیبریدی هستند. انواع خودروی برقی با در نظر گرفتن میزان سرعت شامل ند دسته می شوند. از جمله متداول ترین خودروهای برقی می توان به خودرو های تمام الکتریکی و خودروهای برقی شهری اشاره کرد.
همچنین برخی از انواع خودرو های برقی برای مسابقات یا بزرگراه ها ساخته می شوند. برخی از نمونه های این خودرو به صورت مدل برقی کم سرعت یا محلی هستند. در ادامه این مقاله به معرفی هر چه بیشتر این خودرو ها و اطلاعات کلی ماشین های برقی می پردازیم.
اجزای خودرو برقی
واحد انتقال یا Transmission
انرژی جنبشی تولید شده توسط موتور با کمک این قطعه به چرخ ها انتقال پیدا می کند.
سیستم کمک کننده یا Cooling
این سیستم دمای مناسب قطعات را در خودرو های برقی حفظ می کند.
باتری اصلی یا Traction battery pack
کار باتری اصلی ذخیره انرژی الکتریکی برای استفاده موتور الکتریکی است.
باتری کمکی یا Auxiliary
برای برق رسانی جانبی از این قطعات در ماشین های خودرو های برقی استفاده می شود. همچنین این قطعه برقی مورد نیاز برای قطعات داخلی خودرو مثل کولر و ظبط را تامین می کند.
پورت شارژ یا Charge port
با کمک این قطعه خودروی برقی با وصل شدن به یک ورودی مناسب می تواند باتری اصلی خود را شارژ کند.
مبدل DC/DC
با کمک این قطعه خودروی برقی با وصل شدن به یک ورودی مناسب می تواند باتری اصلی خود را شارژ کند.
شارژ داخلی یا Onboard chager
با کمک این وسیله جریان متناوب انتقال داده شده با کمک پورت شارژ دریافت می شود و به جریان مستقیم تبدیل خواهد شد. این قطعه هنگام شارژ شدن اطلاعاتی مثل دمای باتری، درصد شارژ و ولتاژ را به راننده نشان می دهد. تا راننده از وضع باتری ماشین خود خبر دار شود.
موتور الکتریکی یا Electric traction motor
استفاده کردن از توان باتری و به کار انداختن چرخ های خودرو وظیفه اصلی این قطعه است. در برخی از انواع مختلف خودرو های برقی این موتور علاوه بر تامین کردن انرژی جنبشی وظیفه احیا کردن به وسیله ترمز را نیز انجام می دهد.
کنترل نیرو یا Power electronics control
کنترل جریان الکتریسیته خارج شده از باتری با کمک این قطعه انجام می شود. همچنین این قطعه روی سرعت موتور و گشتاور های تولیدی خودرو نظارت لازم انجام می دهد.
موتور خودرو های برقی
در انواع مختلف خودرو های برقی موتوری به کار رفته است که نیازی به احتراق سوخت فسیلی ندارد. در این خودرو ها زمانی که راننده پدال گاز را فشار می دهد. برق از طریق باتری به استاتور می رسد. در نتیجه انرژی مکانیکی برای حرکت در آوردن چرخ دنده های خودرو تامین می شود. زمانی که چرخ دنده ها به حرکت در می آیند، چرخ آن نیز شروع به چرخیدن می کند. تمامی این کار ها بدون نیاز به احتراق سوخت فسیلی صورت می گیرد.
انواع مختلف خودرو های برقی دارای موتور های هستند که با دو نوع مختلف جریان برق کار می کنند. در خودرو های برقی موتورها با جریان متناوب و یا جریان مستقیم کار می کنند. موتور های جریان مستقیم در این خودروها فقط برای در آوردن شیشه های برقی یا برف پاک کن ها استفاده می شوند. ولی برای رانندگی معمولا از موتور های جریان متناوب استفاده می شود.
انواع مختلف خودروهای برقی باتری دار BEV
این نوع خودرو های برقی معمولا به تنهایی با نام خودرو های برقی معروف هستند. این دسته از انواع خودرو های برقی کاملا الکترونیکی بوده و با کمک باتری های قابل شارژ کار می کنند. در این نوع خودروهای برقی هیچ موتور بنزینی وجود ندارد. در خودرو های برقی باتری دار انرژی الکتریسیته در داخل خودرو و باکمک بسته های باتری ظرفیت بالا ذخیره می شود.
نیروی باتری این نوع خودروها قابلیت راه اندازی موتور برقی و کلیه قسمت های الکتریکی خودرو را دارد. خودروهای برقی باتری دار هیچ آلاینده خطرناکی ایجاد نمی کنند. در نتیجه این نوع خودروها نسبت به خودروهای بنزینی معمولی این مزیت بزرگ را دارند. این نوع خودرو های برقی با کمک نیروی برق خارجی نیروی مورد نیاز خود را دریافت می کنند.
باتری خودروهای برقی
انواع خودرو های برقی جدید دارای باتری هایی از مدل لیتیوم یون هستند. باتری های لیتیوم یون به دلیل ظرفیت زیاد، انرژی مناسب و چگالی مناسب استفاده می شوند. ولی یکی از نقاط ضعف این باتری ها عمر مفید و دوام محدود آن ها است، بنابراین این موضوع باعث شده تا ساخت و تولید انواع خودرو های برقی نیاز به هزینه بالای داشته باشد. از انواع باتری های موجود در خودرو های برقی می توان به باتری اسیدی اشاره کرد.
در مقایسه با باتری های دیگر هزینه ابتدایی این نوع باتری کمتر است. دیگر باتری های به کار رفته در انواع خودرو بررقی شامل باتری نیکل کادمیوم، باتری نیکل و فلز و باتری نیکل آهن هستند. در این خودرو ها از باتری های دیگری مثل باتری روی هوا، باتری آلمینیوم هوا، باتری نمک مذاب یا باتری های اکسایش کاهش و… نیز استفاده می شود.
برای مشاهده تاریخچه خودرو های برقی میتوانید به صفحه تاریخچه خودرو های برقی مراجعه کنید.